Algemene Stichting Welzijn Appingedam
   Home      Wonen en Welzijn      Mantelzorg ondersteuning

Mantelzorgondersteuning

 Zorgt u voor een familielid, vriend of buur met een ziekte of een handicap??

 

 
Dan bent u mantelzorger.

Een mantelzorger neemt voor langere tijd (een gedeelte van) de zorg op zich voor iemand uit zijn omgeving. Als u voor uw zieke partner, een ziek kind of misschien voor uw ouders of een gehandicapte vriend of buurman zorgt, dan bent u mantelzorger.
Vaak geen bewuste keuze, je rolt er zomaar in.

Mantelzorg is bij iedereen weer anders. Sommigen zorgen vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week voor hun partner of kind met een handicap. Anderen helpen zo nu en dan met huishoudelijk werk, doen boodschappen en de was of komen iedere dag even langs. Maar, de meeste mantelzorgers zorgen langdurig.

Waarom een Steunpunt Mantelzorg?

Naast dat het fijn is voor iemand te zorgen om wie je geeft, kan het ook zwaar zijn. De aandacht gaat meestal naar de verzorgde en niet naar de mantelzorger. Je komt soms tijd te kort voor jezelf, je weet niet precies hoe het zit met financiële vergoedingen of ander papierwerk, je hebt emotioneel dingen te verwerken. Daarbij vinden veel mantelzorgers het moeilijk om hulp te vragen en weten soms ook niet welke hulp ze precies zoeken of waar men de hulp moet aanvragen.

Wat kan een Steunpunt Mantelzorg voor u doen?

Het Steunpunt is er om mantelzorgers op allerlei manieren te ondersteunen. U kunt er terecht voor informatie en advies over bijvoorbeeld: professionele zorg, persoonsgebonden budget, combinatie werk en zorg, vrijwillige hulpverlening, vervangende zorg en vakantiemogelijkheden. Maar ook het delen van gevoelens en ervaringen doet soms wonderen. Het steunpunt biedt u een luisterend oor en helpt u in contact te komen met andere mantelzorgers.

Ook voor praktische vragen kunt u bij het Steunpunt terecht en wij helpen u bij administratieve zaken. Er is volop informatie over organisaties, regelingen en voorzieningen die de taak van een mantelzorger wat kunnen verlichten. Dankzij de nauwe contacten van het Steunpunt met andere organisatie en instanties en de kennis van een uitgebreide sociale kaart, kunnen wij u een beetje helpen en uw belangen behartigen.

Kortom, wij helpen u:
 
  • door bij u langs te komen voor een gesprek;
  • door informatie te geven over de mogelijkheden van ondersteuning;
  • door uw belangen te behartigen bij diverse instanties of voor u te regelen dat u even vrijaf heeft;
  • door het helpen met administratieve en praktische zaken;
  • door het leggen van contacten met andere mantelzorgers.
 
Mantelzorgondersteuning wordt elke maandagochtend in zaal 2 in het ASWA- gebouw uitgevoerd door de SW&D.
 
Algemene Stichting Welzijn Appingedam
Burgemeester Klauckelaan 16
9902 KZ Appingedam
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
© Copyright 2017 Algemene Stichting Welzijn Appingedam